Bir süredir Google, Tatil Panosu’nu aramalarından çıkarttı. Bu sıkıntıyı çözmek için tüm “Tatil Panosu Ailesi” olarak  yapılması gereken herşeyi kullandık ve sonuç hala aramalarda bir Tatil Panosu yok. Bu sıkıntıyla beraber neredeyse yüzden fazla makale okudum, hemde matt cutts tarafından yazılan yazıları. Seolar tarafından gelen önerilerle beraber Tatil Panosu üzerinde bir çok değişiklik yaptık, sonuç olarak bize gelen cevap “Site, Google’ın kalite kurallarını ihlal ediyor” dendi.

  • Doorway Pages Yazısı
  • Google İçin Kahin Olan Ben
  • 2 yazıyla beraber bu üçünü yazıda Google’yi derinlemesine düşündüm. Google gibi düşündüm ve bu zamana kadar kimsenin irdelemediği bir konuyu irdeleyim istedim. Google’ın Kalitesi.

Açıldığı günden bu yana dünyanın en güçlü arama motorunu kurdular. Kuruluş zamanından bugüne karşılarına ciddi bir rakip çıkmaması rekabetsiz bir ortam doğurdu. Yüksek meblada yaptıkları yatırım sonuç vererek dünyanın en ender veritabanını oluşturdular. Reklam programları sayesinde de yüzbinlerce webmasterı kendi çalışanları konumuna getirdiler. Dünyanın tüm sitelerini datalarında barındırmaları ve “ara-bul” mantığı mükemmel bir pazarıda peşinde getirdi.

Google İnterneti Etkiledi ve Gelişim Süreci Değişti

Kurdukları veya kurabildikleri sistem gereği İnternet şekil aldı. Çünkü dünya İnternet’inde ki sitelerin %99’u Google’de yer almak ve ziyaretçi çekmek zorunda. Çünkü İnternet’in merkezi konumunda ve o bir arama motoru lideri. Google’ye olan bakış acım son 2 ayda %100 değişti. İnsanlığa yaptıkları katkıyı desteklerken, insan olarak bazı şeyleri yapabiliyor olduğumuz içinde gururlandım. 2 ay öncesine kadar Mars’a giden uzay gemileri, İnternet’in muhteşemliği ve kabloda ki sanal dünya, Google’nin inanılmaz datası, harektli düşünebilen robotlar ve daha nicesiyle gururlandığım durumdan Google’nin kalitesini sorgular duruma geldim.

Google İnternet’i nasıl etkiledi ve gelişim sürecine ağır bir darbe vurdu buna değinelim. Kurdukları sistem, temel ve ilkel web alt yapısı “HTML” yi destekledi. Flash, Java ve diğer dillerde hazırlanmış sitelerin içeriğini anlıyamadı ve arama motorlarında yer vermediler. En kaliteli sitelerin hazırlandığı Flash ve Java siteler Google tarafından kahale alınmazken bu zamana kadar “HTML” temelinde oluşturulmuş siteleri de desteklemeye devam ettiler.

İnternet günümüze kadar ilkel web alt yapısıyla bu zamana kadar geldi. Hala Flash ve Java gibi gerçek kaliteli siteleri oluşturan yapıların ne yapmak istediklerini anlayamıyor. Bu ciddi bir kalite eksikiğini sadece kendileri için değil İnternet için getiriyor.

Bir Web Sayfası Düşleyin

Bir web sayfası düşleyin, üç boyutlu Flash veya Java ile yapılmış içerisinde gerçekten yaşayan bir web sayfası var. Ağaç var, rüzgar esiyor ve bir ilkbahar. İnsanın içerisi mutluluk dolarken site içerisinde gezinerek “oyun oynama” zevkiyle web sayfasında yazılar okuyabiliyor, araştırmalarda rüzgarı hissedebiliyorsun. Hatta birde güneşi olsun, ilkbaharda güneş güzeldir, severim.

İşte yaşayan bir web sayfası yapıldığı zaman Google arama motorlarında listelenmemektedir. Çünkü Google o sitede ne olduğunu anlıyamamaktadır. Aslında burada sadece Google’nin sisteminin kalitesiyle alakalı bir durum değil. Macromedia ve Sun’da arama motorları ile ortak hareket edemedi.

Google Aramalarında ki Reklamlar

Parayı veren düdüğü çalar misali Google, Türkiye’de en üst limitte reklam gösterimi yapıyor. Google.com üzerinde popüler kelimelerden birisi olan “Vacation” aramasını yaptığım zaman aramaların üst kısımlarında reklam gösterimi ya hiç olmuyor veya sadece 1 tane oluyor. Vacation kelimesi pahalı ve lüks tatil anlamına gelir ve reklam verenlerin en çok sevdiği kelimelerden bir tanesidir. Google.com kullanıcıları alakasız reklam veren sitelere gönderilmez, çünkü değerli insanlar.

Durum Google Türkiye’de tamamen vahşet. En basit aramalarda bile 3 rekamdan aşağı kesinlikle düşmüyor. O kadar çok reklamı göz önünde bulundurmak “Google’nin Kalite Anlayışına” uyuyor mu uymuyor mu tartışmak gerekebilir. Reklamların arka planı açık sarı veya sanırım en açık sarı. Reklam olduğunu anlamak gerçekten güç ve sıkıntlılı bir durum. Bazen araştırma yaparken reklamlara tıklayıp, bu sitede nedir diyerek çıktığım durumlar olmuştur.

Google Türkiye İnsanlarına yaklaşımını tartışmak veya sadece para olarak baktığını düşünmek istiyorum. İnsanlara para olarak bakmak ne kadarda kötü. Biz TatilPanosu olarak felsefemizde turizmi tanımlarken müşterinin “%100 haksız olduğu durumda müşteriyi %100 haklı çıkartmak turizmdir” diye bir tanım yapmıştık. Aynı şekilde bir kişinin tatilinde sıkıntı yaşanacağını bilsek bu işe girişmezdik diye para ve insan dengelemine kesin bir cizgi cizdik.

Google Sadece Arama Motoru Değil

Öncelikli olarak “Çeviri” hizmeti kuşkusuz insanlığa yaptığı en köklü faydalardan birisidir. Yıllar önce Google Proje yarışmasına göndermiş olduğum projemde şu şekildeydi. 2 kişi düşünün ortada bir program var ve karşılıklı konuşmak istiyorlar. Fakat birisi Filistinli iken diğer İsrail’den iki farklı dil var ortada yani. 2 farklı dil ve birde sohbet programı var elimizde. Filistinli kendi dilinde yazdığı yazıyı program alır ve alıcının kendi diline çevirerek gönderir. Alıcı yazıyı kendi dilinde görür ve yine kendi dilinde yazarak karşıya gönderir. Filistinli’de gelen yazıyı kendi dilinde okuyacaktır ve karşılıklı bu şekilde sohbet edebilirler. Sıkıntılı bir sohbet olsada en azından 3 kelimelik cümlelerle, güzel bir sohbet gerçekleşebilir. Kısaca sen Türkçe yazıcaksın İngiliz İngilizce okuyacak ve İngilizce yazıcak sen o yazıyı Türkçe okuyacak ve Türkçe yazıp gönderdiğinde İngiliz’e İngilizce gelecek. Tamam işte kesin anlamışındır. Proje bana ait haberiniz olsun, çalarsanız da canınız sağolsun. : )

Sanırım herşeyi bir köşeye bırakıp öğretmen olmalıyım.
Bir sigara ver de içelim. Canım sıkılıyor.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Paylaşın

By Categories: Genel, Google, Turizm0 CommentsViews: 57

Katılın

Makalelerden Haberdar Olun…