İnternet’in ne denli bir seviyeye geldiğini görmek beni fazlasıyla şaşırtıyor. Dostlarımıza bilgisayarın ne olduğunu anlatmakla başlayıp ardından İnternet’in nasıl kullanılacağıyla devam ettiği süreçlerden başlayıp, günümüz de Twitter’a Cumhurbaşkan’ın üye olup orada paylaşımlar yaptığı süreçe geldiğini gördük.

Twitter eski İnternet kullanıcılarınında bildiği gibi web arayüzünden yapılmış fakat tüm mantalitesiyle IRC sunucu olan bir web sayfasıdır. İlgili web sayfasında kanal işaretleri “#” bu işaret olup birey işaretleri ise “@” ise aynı şeklini korumuştur. Twitter’ın bu şekilde büyümesinin nedeni hakkında veya temeli hakkında uzun mu uzun bir yazıya hiç girmeyeceğim. Bahsetmek istediğim sorumlu kişiler neden sorumsuzca davranıp ilgili yatırımlardan kaçmasıdır.

sosyalag

Türkiye de Uzmanlık Anlayışı

İnternet’ten uzaklaştığım şu günlerde TV seyretmeyi pek sevdiğimi söyleyebilirim. En çok sevdiğim kanal ise “TRT Haber” ilk sırayı alıyor. Yine böyle bir TRT Haber seyrindeyken “Siber Güvenlik” konulu bir programa rastgeldim. Allah’ım izlediğim tüm programlar yoksa bu şekilde miydi? diye kendi kendime soru sormama neden oldu. TRT Muhabirinin sorularını yanıtlayan ilgili Siber Hack uzmanı acaba uzmanlık sertifikasını nereden aldını merak ettim. Kendisine sorulan “Spam mail gelince ne yapalım?” sorusuna cevabı hemen şifrenizi değiştirin olarak verdi. Buna gerçekten inanan var mıydı, yoksa gerçekten var mıydı? İlgili öneriye göre her gün 10 kere şifremi değiştirmem gerekiyordu. Fakat şoku atlattım. Sonuç itibariyle bir tv programıydı ve insanların %99 o programdaki herşeyin saçma ve yanlış olduğunu anlamaları mümkün değildi, kendileride dahil.

Cumhurbaşkanı Sosyal Ağ Buluşması

Yemekler hazırlanıyor ortam oluşturuluyor ve güncellenmiş web arayüzlü IRC sunucusu olan Twitter üzerindeki aktif bazı kişiler davet ediliyor. Buraya kadar herşey güzel sohbetler edilip güzelce uğurlanıyor. Fakat orada kimsenin Amerika merkezli Twitter gibi bir proje ortaya kendi kaynaklarımızla neden çıkartamıyoruzda bir başkaları tarafından yapılan bir web sayfası nedeniyle burada buluşuyoruz diye sorduğunu sanmıyorum. Olayı daha da derinleştirelim ve sonu nereye gidecek bakalım.

Siber Güvenlik ve Sosyal Ağ Karmaşasında Bir Yatırım Eksikliği

Dünya üzerinde bulunan ve pazarın hemen hemen %95’lik bir bölümünü kapsayan 4 tarayıcı bulunmaktadır. Bu tarayıcılar Opera, Chrome, İE, Firefox tarayıcılarıdır. Bu ilgili tarayıcılarda yine Amerika merkezli ve tamamen kaynaklarıyla Amerika’da ilgili kurum veya derneklere ait. İlgili tarayıcı programları sayesinde ise tüm İnternet üzerinden banka, sosyal ağ, mail ve diğer tüm sayfaları üzerinden yaptığımız eylemler görülebildiği aşikardır. Kısaca Türk İnternet güvenliğimiz bir anlamda tabandan yani tarayıcıdan sarsılmış ve dış kaynakların hükmü üzerinedir.

Yıllar yıllar önce Telekom, Erdemir ve diğer bir çok yatırımları devlet teşviki ile yapan ülkemiz bugün nedense kafayı bu tarz bir yatırıma pek takmamış gibi görünüyor. Devlet büyüklerinin yardımsever tavırlarını ise “canım sıkıldı şu adama 1 milyon verin” tabiriyle görüyoruz. Fakat iş yatırım hususuna geldiğinde ise sanki ortadaki bir mekanizma yanlış çalışıyor. Kızmamak veya üzülmemek elde değil. Milyarlarca dolar uzun yıllar sonucunda ülke dışına yardıma gitti. Gerçi şahsım olarakta bireysel anlamda bu yardıma katıldım. Fakat ülke içinde de fazlaca yatırım yapılacak özellikle devlet teşviki ile yatırım yapılacak çok şey var.

Kendi Tarayıcısını Yapmak İçin Devlet Geç Kaldı

Geç kalmak üzere veya ona benzer bir şey değil tamamen geç kalmış durumdadır. Tüm devlet dairelerinde resmi yazışmalardan zartına zurtuna çeşitli tarayıcılar kullanılıyor. Kendi tarayıcısını yani geç kaldığı kendi tarayıcısını oluşturarak yani programlayıp 1. adımda tüm devlet dairelerinde mecbur tutmakla başlayıp ardından isteyen ve güvenliğine önem verenler için Türkçe olarak ücretsiz kullanıma sunmalıdır. Daha sonralarında ise diğer bir çok dilde çevirip yayınlayabilir. Bu sayede örnek veriyorum 20 milyon kişinin kullandığı bir tarayıcıya da sahip olmuş olacaktır.

İçindeki kendi arama motoru olan bu tarayıcı büyük arama motorları olan Bing, Google, Yahoo ve Yandex sonuçlarının arama motorları değerlerine göre ilk 3 sonuçlarını getirecek şekilde API sistemiyle yapılmış yeni ve ne derler zahmetsiz bir arama motorunada sahip olabilir. Aynı zamanda tarayıcı kullanıcılarının mesajlaşabildiği içerisinde mini Twitter + mini Facebook + mini Instagram karmaşası kendi tarzı olan Sosyal Ağ da barındırabilir.

Devletin Destekleme Mantığı

Devlete aşkla yaklaşıp nazlı nazlı seslendiğim yılların çok uzak olmadığını biliyorum. Şurada 5-6 yıl öncesinde defalarca gittiğim bakanlıkla devletin yatırım konusundaki tutumunu da görmüş bulunmaktayım. “Senin dediklerini biz anlamıyoruz en iyisi sen öğretmen ol” uğurlamasıyla elvedaya merhaba demiştim. O süreçlerde nasılda dünyaya bende varım diyceğim projeleri kendilerine sunmuştum. Zamanın akıp girmesinde en büyük üzüntüm ise büyüyen Türkiye’ye hiç bir katkımın olmaması oldu.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Paylaşın

By Categories: Google0 CommentsViews: 49

Katılın

Makalelerden Haberdar Olun…