Eğitim alanında son dönemlerde bazı araştırmalar yapma fırsatı edindim. Bu yazıda kısaca proje temelli ve bilgi merkezli bir yazıyı yazmayı düşünüyorum. Sonuç olarak aslında bu zamana kadar kaleme aldığım yazılardan farklı bir yazı olacak. Yazıyıda öğrenme güçlüklerinin yanı sıra eğitim alanını genel olarak anlatan ve bir yazı olmasınıda istiyorum.

Öğrenme Güçlükleri

Öğrenme güçlüğünü hemen hemen herkes farklı şekilde yaşamıştır. Çoklu zekanın temelide herkesin aynı şekilde öğrenememesi temel alınır.  Çoklu zekanın varlığını haklı bulsamda öğretmenler için eğitim alanında kullanılması konusunda bazı zorluklar çıkartacağını da biliyorum. Herşeyin daha iyisinin olacağını bildiğim gibi bu konuda da daha iyi mutlaka vardır.

Şu konuda kesin bir çizgi var ki herkes farklı şekilde en iyi şekilde öğrenir. Öğrenmekte anlık bir durum olup öğrenim, işlemeli ve gerektiği yerde kullanıyor olmak gereklidir. Öğrenciler okulda öğrendiği her bilginin veya her kazanımın hayatlarında bir gün işine yarayacağını keşfediyor olması gereklidir. Ben iş dünyasının içerisinde bulunduğum süreçlerde lise çağından üniversite çağına bir çok dersin gerekliliği hissetip varlığının temelini anlamış bulundum.

Elimzde bir imkan olsa her üniversite okuyan özellikle eğitim ile uğraşacak kişilerin kısa ve yeterli süreçlerde eğitim konularının hayatta ne işe yaradığını anlamalarını sağlamayı isterdim. İyi bir futbolcunun iyi bir matematik ve fizik bilgisi gerektirdiğini anlamaları gerekmektedir. Nitekim bir şutta, topun yarı çapı, topa vuruş açısı, vuruş şiddeti, rüzgarın yönü ve şiddeti gibi bir çok faktörü hesaplayıp işliyor olabilmesi gerekmektedir.

ogrenme-guclugu

Bende her zaman zor öğrenen birisi olmuşumdur bu yüzden öğrendiklerimi unutmayıda hiç bir zaman sevmeyip, türkçeyi matematikle, kimyayı  fizikle açıklamaktanda kaçınmamışımdır. Öğrenmenin hedefi öğrenilen bilginin işleniyor olmasıdır. Kısaca eğitim hayat için araç olduğu felsefesinide kabul ederim. Bu konuda kendi görüşlerimin sıkça değiştiği ve geliştiği bir süreçide yaşıyorum. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi’nde ki eğitim süreçimde de eğitmenlerin öğretileri eğitim konusunda ki düşünme ufkuma en önemli etkenlerdendir.

Öğrenmenin psikolojiye, düşünmeye ve  yaşantıya etkisi tartışılmaz. Doğru ve doğruyu bilmek bilmenin en güzel temelidir. Bir süredir aklımda konu hakkında çok fazla teori geliştirip, konuyu düşünmekteydim. Yazıya başladığım andan itibaren araya sık sık birşeylerin girmesi ile konu bütünlüğünü sağlayıp o yazı yazma ruh durumuna bir türlü geçemedim.

Esasında masamızda olan yaş aralığı 6-11 yaş arasındaki öğrencilerdir.  Öğrenmenin nasıl olacağınıda öğretmek o dönemlerinde ki öğretmenlerine düşmektedir. Hala bir çok yaşama dair adımlarımda ilkokul çağımdaki yaşadıklarım hatırlanır. Şeffaf politikaları sevmişimdir. Ben bu konu hakkında yazmak istediklerimin özüne giriş yapmak istiyorum.

Her Meslek Gurubunun Lideri İyidir

Sosyallik. Her insan farklıdır ve özeldir. Herkesin genel yetenekleride aynı şekilde farklı olup ilerde yapacakları işlerde farklı olacaklardır. Şu an eğitim sistemini eleştirmiyorum fakat yüzdelik olarak kaç kişinin sevdiği işi yaptığını da merak ediyorum. Bu konuda her zaman aileme, çevreme ve kendime asi olmuş sevdiğim işi yapmışımdır. İyi olduğum şeylerin farkındayım ve geliştirmek o işlerde en zirvelerde yer almak istiyorum. Fakat benimde öğrenme güçlüğü çektiğim bazı konular, alanlar vardır. İnsanların bir çogunun zevk aldığı araba, futbol gibi konulardan zevk almaz genelde iş, para ve ticaret konularından zevk alırım.

Şu an yaşanmamış gibi hissettiğim geçmişimde onlarca firmanın proje geliştirme çalışmalarını yönetmiş durumdayım. Bu eylemleri gerçekleştirirken okulda öğrendiğim üniversite yaşamından önceki okuldan bahsediyorum ilk ve orta seviyeden, bu seviyede ki okul dönemlerinde öğrendiğim bilgilerin %20’si şu an işime yaradı. Hemde ciddi anlamda yarayıp o derslerin neden konulduğunu da keşfettim.

Eğitimci olarak güncel ders müfredatı konusunda da bazı fikirlerim bulunup bu konuda da çalışma yapma arzusu içerisindeyim. İnsanlar bir şeye bağlı olmak ve daha ileriye en ileriye gidecek şeyde zerre olmak isterler. Bunun için insanlar ortak paylarda buluşurlar zevk, renk ve doğru yol düşüncesi farklılığından dolayı farklı paydalarda buluşurlar.

Konunun başlığı ile anlatmak istediğime geri döneyim. Herkesin en iyi öğrendiği ve uyguladığı şey farklıdır. Bu yüzden öğrenip, uygulama alanı bulduğu işlerde her hangi bir şekilde yetenek gerektirmeyen bir iş bile olsa severek, işin bilinçiyle yaparsa başarılıdır. Nitekim ticaret konusunda da iyiyse her iş alanı çok ciddi paralar kazanacaktır. Örneğin iyi bir boyacı doğru adımlar sonucunda severek yaptığı işten kazançı bir bilgisayar mühendisinin maaşından çok daha fazla olabilir. Öğrenmek.

İnsanlara sevdiği işi yaptırmalı, sevdiği işi yaparken ve onunla ilgili birşeyler öğretmeli, öğrenmeyede teşvik ettirilmelidir. Elbette ilköğretim çağındaki çocukların neler istediğini bilecek yaşta olacaklarına ihtimal vermek çok zor. Bu ilköğretimin ilk 5 sınıfı ne olacağına karar verene kadar sözel, sayısal ve becerisel alanlarda kişiyi geliştirip hazırlamaktır.

Okuma – Yazma ve Konuşma Güçlükleri

Öğrenme güçlükleri konusunda ki yetişmiş bilginizin ve bu zamana kadar ki çalışmalarınızın farkındayım. Bu konuda yeni tespitlerle kendinizi daha fazla geliştirmeye çalışmanızıda büyük bir taktirle karşılıyorum. Bende tüm sınıfın bildiği gibi öğrenme güçlükleri konusunda çeşitli hastalıkların varlığını ve etkilerini biliyorum. Disleksi gibi bir çok hastalığın öğrenme konusuna etkisini de okuyup öğrendim. Bizler hastalıklara elbette çözüm üretecek kişiler değiliz. Bu konuda gerekli eğitimi alan kişilere yönlendirmek doğru ve sağlıklı bir karar olacaktır. Bizim bu hastalık süreçlerinde ki konumumuz tespit ve ona göre hareket etmekle alakalıdır.

Bu konuda hareket ile kastım örneğin hastalığı hala sinir gelişimi okuma süreçi için tam olarak tamamlanmamış öğrenci için yapılması gereken adımlardır. Bu adımları keşfedip yine ailenin gelişimde ki faktörüne sığınabiliriz. Okumada sesleri karıştıran öğrenci için yüksek seste okuma işlemini sıkça tekrarlattırabiliriz.

Ben sınıf öğretmenlerinin yaptığı işi sanat olarak görenlerdenim. Eğer bir sınıf öğretmeni olsaydım öğrencilerimin 10 yıl sonrada ne yaptığını bilir o dönemlerde de yanlarında fikir sahibi veya danışman birisi olarak bulunmak isterdim. Fakat devlet içerisinde bir kurumda zamanında çalışmayı Turizm Bakanlığı içerisinde düşünmüş ve istemiştim. Bu konuda kultur.gov.tr çalışma grubuna katılarak bakanlık ve özel sektörün beraber çalıştığı goturkey.com çalışması içerisinde yer alacaktım. Fakat askerlik sıkıntısı yüzünden bu çalışmayı yapamamıştık.

Öğrenme güçlüğünü okul döneminde test etmek aslında seyir halindeki arabanın sorunu anlamasını benziyor. Aile ve çocuk eğitimi konusunda her ebeveyn kendi çoçuklarındaki eksikliği keşfederek bu konuda yapılması gerekenleri yapmaları gerekmektedir. Çocukla konuşmadan, kas gelişimine kadar her aşamada ailenin etkisinin önemini ebeveynlerin bilmesi gerekmektedir. Bu konuda “Aile Bilgisi” ismiyle Lise dönemlerinde “Vatandaşlık” dersine benzer bir dersin işlenmesi gerekliliğini savunuyorum. Birey ve Aile, Aile ve Toplum gibi konuların birbirleri ile etkileşimi ailenin varlığındaki sıcaklık. Çocuk bakımından ailenin içerisinde yer alan bir çok ders işlenmelidir.

Peki Neden Aile Bilgisi ?

Haftada 2 saat işlenebilecek ders güncel olarak ailenin önemini ve dinamo taşlarını incelemek gereksinimini duyacaktır. Ders içerisindeki konuların kararlaştırılması uzmanlar tarafından kararlaştırılarak işleme konulması gerekmektedir. Lise mezunu olan insanların önemli bir kısmı üniversiteye gitmemektedir. Özellikle bu oran bayanlarda çoktur. Üniversiteye gidemeyen bayanlar genelde evlenerek “Ev Hanımı” olmaktadır. Bu durumda 11 yıllık eğitimlerinde gördükleri coğrafya, tarih, türkçe ve matematik gibi derslerin kendisine yararından bahsetmek biraz zor olacaktır. 11 yıllık eğitimlerinin en önemli dilimi olan öğrendiklerini en iyi şekilde kavrayabildikleri dönem lise 2 ve lise 3. sınıflar olup aynı zamanda en olgunluğa eriştiği dönemlerdir. Aile kavramını daha iyi anlamışlar ve yakın zamanda “Kendi Aileleri” olacak bir dengede bulunmaktadır. Bu kişileri temel alarak lise dönemlerinin 2 saatini aile ve çocuk gelişim konularını ayırmanın yararı olduğunu düşünmekteyim. Kısaca öğrenme güçlükleride temelinde çözüm olarak ailenin etkeni çok fazladır. Bilinçli ebeveynlerin çocuklarındaki ciddi başarılarda bu konuyu kanıtlar biçimdedir.

anne-baba-cocuk

Sık sık yazı yazarken araya işle ilgili birşeylerin girmesi dikkatimi dağıtmaktadır. Öğrenim güçlükleri hakkında bir süredir düşündüğüm bir projeden bahsetmek istiyorum.

Öğrenme Güçlükleri ve Çağdaş Eğitim

Bu zamana kadar anlattığım şeyler esasında birazdan anlatacağım konunun temelinide atmaya yardımcı bilgiler içermekteydi. Herkesin farklı anlamak yöntemleri ve çoklu zekadan bahsettik. Bu konuda eğitim alanında öğrencinin merkez olması öğretmenin “Mecbur” öğretmesi gerekliliğini doğurmaktadır. Eski sistem eğitimin yıkılıp yeniden inşaa edilen eğitim mantığını çok sevdiğimi belirtebilirim. Eğitim Türkiye’nin her kademesinde gelişmiş ve güzelleşmiş olarak gözüküyor. Kendi üniversitemizde bile ne kadar geliştiğini görmemek imkansızdır. Hatta bana göre 6-7 yıl önce ki mezun olan öğrencilerin tekrar getirip okutmak gereklidir diyecek kadar kesin ifadeler içerisindeyim.

Öğrenme güçlükleri konusunda çağdaş eğitiminde desteklediği öğrenci merkezli sistemin çoklu zeka kuramına göre bir web programlamasından bahsetmek istiyorum. Temel olarak X konusunu oyun, drama ve düz anlatım gibi yöntemlerle öğretme çabası içerisindeyiz. Bu metodlar içerisinde Teknoloji eğitimi hala neden kendisine yer bulamamaktadır. Kişi X konusunu öğrendi ise ve hayatında uyguluyorsa bu X konusunu hangi metodla öğrendiğide çok önemli midir? Sonuçta okumayı öğrendiyse kişi okumayı öğrenmiştir sonuçta okuyabilmektedir.

Elimizdeki X konusunu öğrencinin birisi Y şekliyle anlarken diğeri Z şeklinde anlamaktadır. Bu konuda yüzlerce anket bulunmaktadır ve kişinin hangi zekasının ön planda olduğunu kestirir. Bu proje temelinde Web Programlamasına dayanmaktadır. X konusunu öğretimini görsel zeka ağırlıklı, sayısal zekaya ağırlıklı ve diğer zekalara ağırlıklı tasarlanacak öğretilmesi amaç güdülebilir. Hala günümüzde eğitim alanında Web ortamı içerisinde büyük eksiklik içerisindeyiz. Dünya’nın en saygın belgelerinden olan ODP (Open Directory Project) ‘in 5 yıllık editörü olarak bu eksikliği yakından görmüşte bulunuyorum. Bir kaç farklı mesleğim olması ve içerisinde eğitim alanınında yer almasından dolayı Web ile Eğitim konusunuda birleştirerek melez bir alanda kendimi bir süre geliştirmek istiyorum. Bu konuda “Ses Öğretimi” konulu çalışmayla seri çalışmalarımın ilk halkasınıda oluşturma arzusundayım.

Ses öğretimini baz aldığımızda öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin okuma ve yazma konusuna destek çıkacak bir çalışma olacağına eminim. Bu konuda elimizde yeterli bir çalışma oluştuğunda TTNet ve Milli Eğitim Bakanlığı ile gerekli kurumlarla çeşitli görüşmelerinde yapılabileceğini düşünmekteyim. Bu tarz çalışmalar yaptığım zaman kendimi daha mutlu bir birey olarak hissetmekteyim. Nitekim Kdz. Ereğli’de kaliteli birşeyler üretmek konusunda çok verimli olduğumu söylemekte zordur.

Böyle bir yazıyı yazmanın aslında beni biraz rahatlattığınıda belirtebilirim. Nitekim şu dönemlerde herşeyden uzak olmak beni biraz mutsuz ediyor. Fakat Ereğli’deki işlerim bir gün bitecek ve İstanbul’a kendi yaşantıma tekrar döneceğim. Dönsemde eğitim alanını 5 yıl önce kendi alanımla birleştirememekteydim. Hem eğitim bilgisi konusunda zayıftım hemde şuan ki kadar olaylara rahat bakamaktaydım. Muhtemelen sizin gibi ne yaptığını bilen öğretmenler tarafından eğitim almamış olsaydım eğitim, programlama ve proje konularında ortak bir çalışma yapmam imkansızdır. Ses Öğretimi konulu projenin temelide sizin bizlere öğrettiğiniz bilgiler yer almaktadır. Bu konuda eğer ciddi bir çalışmada yapılacaksa siz bu projeyi yönetim, geliştirip beni yönlendirmelisiniz.

Tahir Dinç
Reklam Danışmanı

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Paylaşın

By Categories: Genel, Turizm0 CommentsTags: Views: 45

Katılın

Makalelerden Haberdar Olun…