2005 yılı Türkçe İnternet’te eksik kalan orjinal projelerin tek tek yayına girdiği bir yıldı. Yazı + Resim ikilisi çok iyiydi ve Java + Flash teknolojisi yüksek kullanım yaşıyordu. Arkadaşlık sitesinin gelecekte çok büyüyeceğini biliyorduk ve konuda 2005 yıllarında o her webmaster 1 arkadaşlık sitesi açmıştı.
Çok sevgili kardeşim / abim Mert Öğüt (Radmin) R10.net ‘i açmış hangi kategoriler olması gerektiğine karar vermiştik. Aynı dönem İngilizce temelli Pagerank100.com ‘ü açmış ve Pagerank’ı detaylıca anlatmıştım.
https://web.archive.org/web/20060823063549/http://www.pagerank100.com/nedir/
En erken Archive.org Kaydını 2006 yılında bulabildim. Yine aynı şekilde Pagerank teknolojisi ile ilgili tüm içeriklere Tahir Dinç Pagerank konusundan da ulaşmak mümkün.
20 Years Later
Pagerank öleli 10 yıl civarında olacak. Çokta kafaya takmamak gerekir. Bugün Domain Ranking veya PageRank kavramlarını çokta kafaya takmamınızı tavsiye ederim. Yapmanız gereken çok net; İNSANLIĞA FAYDALI olmak.
SEO içerisinde şans barındırması temel aldığı formüller gereği mümkün değil. Herşey matematiktir ; İnsan sevgisi matematikleştirilmiş ve formülüze edilebilmiştir. Google medeniyetimizin gelişim özeti gibi durmakta ve kendini üst seviyede geliştirmeye devam etmekte.
Peki; 20 yıl aradan sonra şu an SEO’yu nasıl formülüze ederiz?
İşin aslı Google bilinmek istemiyor. Sektörden sektöre farklı SEO algoritmaları aynı anda uyguluyor. Hatta aynı sektörde 3-4 farklı formülü devreye aldığını bile belirtebiliriz. Örneğin; sağlık sektöründe işlenilen formül ile teknoloji alanında işlenen formül aynı değil. Bu sebeple ortaya formül koymak en iyi ihtimalle 100 farklı değişkenle mümkün olmakta, yine de yaklaşabiiriz.
Biraz yaklaşmaya çalıştığımızda ortaya şu formül çıkıyor.
F((YZ X SGD) + RTOF)
Aşağıdaki formül Google tarafından açıklanan formül çok iyi olduğu için hala kullanıyoruz.
PR(A) = (1-d) + d(PR(t1)/C(t1) + … + PR(tn)/C(tn))
Bu klasik Pagerank hesaplama formülüne 2022 yılı bilinen insan davranımları değişkenlerini dahil ederek aşağıdaki en doğru formüle ulaşabiliyoruz.
PR(A) = [(1-d) + d(PR(t1)/C(t1) + … + PR(tn)/C(tn)] x F((YZ X SGD) + RTOF)
YZ = Yeniden Ziyaret Oranı (%8 ise 0,08 ile ifade edilir)
SGD = Sitede Geçirilen 2 Dakika (2 dakika ise 1 ile, 1 Dakika 30 saniye ise 0,75 ile, 1 dakika ise 0,5 ile ifade edilir) Analistikteki “Ort. Oturum Süresi verisidir)
RTOF = Rakiplerine Göre Tıklanma Oran Farkı ( Örneğin; 6. sıradaki siteniz; 5. sıradaki siteyle + 7. sıradaki sitenin beklenen Tıklanma Oranı ortalaması durumuna göre %10 yüksekse 1,10 olarak ifade edilir. Eğer %10 düşükse 0,90 olarak ifade edilir.)(Bu oranlar sadece Google tarafından bilinebilir oranlardır. Beklenen Tıklanma Oranı için sadece tahminde bulunulabilir, 5. sıradaki site beklenen tıklama oranında ise ifadesi 1, 7. sıradaki site beklenen tıklama oranında ise 1 fakat; 6. sıradaki site beklenen tıklamadan %10 daha iyi oranda gidiyorsa 1,10 olarak ifade edilir. 5. sıradaki site BTO %10 daha düşük yani 0,9, 7. sıradaki site %20 daha düşük 0,8 ise ve bizim sitemi beklenen tıklama oranındaysa 1,15 ile ifade edilir.)
F((YZ X SGD) + RTOF)
Bu formülü 1 üstünde tumaya çalışırız. 1 üzerinde tutarsak klasik sistem işleyebilir. Fakat; 1 altında kalırsa maalesef klasik sistem yükselen grafikte aldığınız her link size zarar verecektir. Bunun için “ANALİZ ve AKIL YÜRÜTME” yapmanız gerekir. Yani; sitenizin F((YZ X SGD) + RTOF) bu formüldeki sonucunu bilmiyorsanız, etkisine emin olduğunuz bir link alın ve kattı değeri, artırdığı sıralamayı inceleyin. Bu formül her içeriğiniz, her sayfanız için farklı etki doğurabilmektedir.
RTOF Oranınızı iyi seviyeye getirmek için domaininizin etkisi + Title seçiminiz çok önemlidir. Bu durum diğer 2 husustan çok daha önemlidir. Bu sebeple sitenizin Google’de nasıl göründüğünü çok önemseyin; Title, Meta Desc kısımlarını özenle doldurun. Hemen Çıkma Oranı önemlidir ve bir etkiye sahiptir, azaltmak gereklidir. Fakat; daha önemlisi; ilgili arama sorgusunu yapan kişi sitenizden çıkıp, arama sorgulamaya devam ediyorsa tüm sistem çöker. Buradaki formül içerikle / arama sorgusu eşleşen siteler için geçerlidir. Arama sorgusu / site içeriği eşleşmiyorsa bu formül işlemez. İlgili site tüm klasik PageRank formülü muntazam + F((YZ X SGD) + RTOF) buradaki formül 1 üzerinde bile olsa ilgili arama sorgusundan kaybolmaya veya olması gereken sıralamanın çok altında yer almaya muhtaçtır. Bu sebeple herşeyi doğru yaptığınızı düşünüyor ve sıralama alamıyorsanız arama sorgusu temelli içeriğinizi tekrar revize ediniz.
Kullanıcıların sitenize geldikten sonra sitenizden hemen çıkma oranı çok düşük ama kullanıcı 68 plakanın nereye ait olduğunu sorup sitenize geldiğinde bunun Aksaray olduğunu öğrendiğinde hemen çıkma oranı yüksek gelir ama aramaya devam etmediği için bu değer önemsizdir. Burada tek önemli sitenizden sonra aramaya devam edip etmediğidir. Bunu da bilmek mümkün değildir. Ancak formül işlemiyorsa ve tüm veriler olumlu olduğu halde sıralama iyileşmiyorsa olumsuz veri geldiğini belirtebiliriz.